II Ogólnokształcące Liceum Ekologiczne z Oddziałami Integracyjnymi w Zielonej Górze

" Od pola do stołu"

Projekt kulinarny

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia, ale jak przygotować je szybko, smacznie i zdrowo? Tego uczyli się uczniowie naszej szkoły w  Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, a to wszystko w ramach projektu, który wpisuje się w strategię Europejskiego Zielonego Ładu – „Od pola do stołu” i obchody Europejskiego Roku Młodzieży. Uczniowie szkoły branżowej kształcący się w zawodzie kucharza podczas warsztatów uczyli młodzież jak szybko i łatwo skomponować śniadanie fit. Była tortilla z kurczakiem, jaglanka z orzechami pekan, z bananem i masłem orzechowym, bajgle z burakiem czy owsianka kokosowa z malinami. Wszystko pyszne i oczywiście zdrowe. Celem realizowanej inicjatywy jest integracja młodych ludzi, zachęcenie ich do aktywności oraz nabywania praktycznych umiejętności, przydatnych w codziennym życiu.

Więcej informacji:

https://www.facebook.com/474761879252277/posts/pfbid02dUFMYqPbr7LHpGKF9DsG3W62JW63YnGqMHqLArD1sGis5hRiZDsWK2iXF7BBiDcrl/

II Ogólnokształcące Liceum Ekologiczne z Oddziałami Integracyjnymi im. Unii Europejskiej w Zespole Szkół Ekologicznych w Zielonej Górze

© Mariusz Szpakowicz